مرکز مشاوره
مرکز مشاوره دانشجویی به عنوان متولی اصلی سلامت روان دانشگاه ارایه دهنده ی خدمات مرتبط با سلامت روان به دانشجویان و دانشگاهیان است.
یکی از نیازهای اساسی انسان برای زندگی موفقیت آمیز، برخورداری از آرامش و امنیت خاطر در زمینه های تربیتی، روانی و اجتماعی است. هدف اصلی راهنمایی و مشاوره تسهیل رشد شخصی و روانی فرد، به سمت یک بلوغ اجتماعی و تعالی بخشیدن آن است. عوامل متعددی وجود دارد که انسانها را در ابعاد شخصی، خانوادگی، تحصیلی، شغلی و ارتباطات بین فردی به سوی مسائل و مشکلات عدیده ای سوق می دهد. مشاوره پاسخگوی سه موقعیت اساسی است: پیشگیری از مشکلات و بیماریهای روانی و اجتماعی، درمان و بهبود مشکلات روانشناختی و بالا بردن شناخت خویشتن و باور به استعدادها و توانمندیها.
فرآیند مشاوره و روان درمانی
مشاوره و روان درمانی، گفتگوی بین دو نفر است. در یک طرف روانشناس یا مشاور و در طرف دیگر، مراجع است در اینجا عمداً به جای بیمار از کلمه مراجع استفاده می شود چون در بسیاری از موارد فردی که برای مشاوره مراجعه می کند. لزوماً بیمار نیست بلکه مایل است که در زمینه خاص مشورت بگیرد. مشاور، راه های سالم و علمی را مطرح می کند و این مراجع است که تصمیم می گیرد چه کار بکند. به این ترتیب مسئولیت و تصمیم گیری به عهده مراجع است. موضوعات مطرح شده در جلسه مشاوره و روان درمانی محرمانه تلقی می شود و اصل رازداری اساس کار یک مشاور است.
فعالیت های مرکز مشاوره
مرکزمشاوره موسسه فعالیت های مختلف و متنوعی انجام می دهد چنین فعالیت هایی با همکاری متخصصانی از رشته ها و حوزه های مختلف انجام می شود.
خدمات مشاورهای:
الف: خدمات حضوری: دانشجویانی که مایل به استفاده از خدمات حضوری می باشند در روزهای حضور مشاور محترم موسسه به دفتر مرکر مشاوره واقع در طبقه همکف اتاق ۱۱۴ خانم دکتر کدخدایی مراجعه نمایند .
ب: خدمات تلفنی (صدای مشاور): در صورت تمایل دانشجو با شماره مستقیم مشاور در ساعات اداری معین ارتباط برقرار نموده و مشاور از طریق تلفن پاسخگو خواهد بود.
ج: سخنرانی و کارگاههای آموزشی: مرکز مشاوره موسسه به منظور آگاهی بیشتر دانشجویان اقدام به برگزاری جلسات سخنرانی و کارگاه های آموزشی می نماید، دانشجویان برای آگاهی از این برنامه ها می توانند به سایت موسسه و یا کانال تلگرام موسسه مراجعه نمایند .
انواع مشاور
مشاوره تحصیلی : افرادی که نیازمند برنامه ریزی تحصیلی بهتر بوده و یا با مشکلات تحصیلی نظیر افت تحصیلی ، مشروطی ، کاهش انگیزهای تحصیلی ، اضطرابهای امتحانی روبرو هستند، می بایست به مشاور تحصیلی مراجعه نمایند، همچنین در این بخش در زمینۀ فنون و مهارتهای زندگی دانشجویی نظیر شیوه های مطالعه نیز خدمات مشاوره ارائه می شود.
راهنمایی و مشاوره ازدواج : افرادی که قصد همسر گزینی دارند با معیارهای علمی انتخاب آشنـا شده و راهنمـایی های لازم را دریافت می کنند و در این زمینه بر مهارتهای ارتباطی و شناخت تفاوتهای فردی و نیازهای یک زندگی مشترک تأکید می شود.
مشاوره خانواده : در این بخش به دانشجویانی که در روابط بین فردی شامل : رابطۀ با والدین ، خواهر و برادر ، همسر ، همکار ، جنس مخالف و … دچار مشکل هستند خدمات مشاوره ارائه می شود، همچنین در زمینۀ اختلالهای جنسی ، مشکلات ارتباطات فردی نظیر پرخاشگری ، بدرفتاری ، بی اعتمادی و موارد مشابه، در کنار مشاورۀ ترک اعتیاد به سیگار ، مواد مخدر ، الکل و … در این بخش ارائه می شود.
روان درمانی و مشاوره فردی : افرادی که در زمینه های عاطفی، سازگاری، خود شناسی و پاره ای از بیماریها نظیر افسردگی ، وسواس، اضطراب دچار مشکل هستند می توانند از این مشاوره بهره بگیرند.
مشاوره شغلی: مشاوره مسیر شغلی، فرایندی مداوم و پیوسته می باشد که بوسیله آن به فرد کمک می شود بتواند شغلی را انتخاب کند،برای آن آماده شود، به آن اشتغال ورزد و بطور موفقیت آمیزی در حرفه خود پیشرفت نماید.از طریق راهنمایی و مشاوره شغلی فرد تصویر دقیقی از خصوصیاتش بدست می آورد، از دنیای مشاغل آگاهی می یابد، تصور شغلی و حرفه ای خود را در برابر واقعیات مورد سنجش قرار می دهد و پس از تجزیه و تحلیل واقعیات و اطلاعات موجود،به انتخاب شغل می پردازد.پس از انتخاب نیز به فرد کمک میکند جنبه های مختلف شغل خود از جمله :زمینه های کارآفرینی ،رشد شغلی، راه های افزایش درآمد و… خود را به خوبی بشناسد و براساس این اطلاعات راه های بهبود وضعیت شغلی خود را بیاید.
مشاوره گروهی : ارائه خدمات بالا به شکل گروهی، ویژه افرادیست که دارای مشکلات مشترک می باشند و مشاور تشخیص می دهدکه این نوع مشکلات در گروه، سریعتر قابل حل می باشد.
کانون همیاران سلامت
کانون دانشجویی همیاران سلامت روان، نهادی است غیر سیاسی و غیر دولتی که به منظور جلب مشارکت و یاری دانشجویان هر دانشگاه به سایر دانشجویان فعالیت می کند. هدف این کانون ارایه خدمات مستمر، فراگیر و اجتماع محور زیر نظر مرکز مشاوره دانشجویی و با هماهنگی معاونت های فرهنگی- اجتماعی و دانشجویی است.
کانون همیاران دانشجویی بوده و به گسترش فرهنگ مشاوره و سلامت روان در دانشجویان کمک میکند. شرکت و عضویت در این کانون ها برای دانشجویان به صورت داوطلبانه است. دانشجویانی که درخصوص مباحث روانشناختی، سلامت روان، نوع دوستی و… داوطلب هستند برای همکاری در زمینههای مذکور به کانون مراجعه میکنند و به عنوان بازوی اجرایی مشاوره در زمینه پیشگیری از آسیب ها فعالیت مینمایند. برای مثال چنانچه مرکز مشاوره برنامهای برای آگاه سازی دانشجویان درمورد پیشگیری از ایدز یا اعتیاد دارد، ابتدا به این همیاران آموزش میدهد و سپس این همیاران آموزشها را به سایر دانشجویان منتقل میکنند.
دانشجوی همیار
دانشجوی همیار،دانشجوی داوطلبی است که ضمن عضویت در کانون دانشجویی همیاران سلامت روان آمادگی خود را برای انجام خدمات مرتبط با سلامت روان,آموزش,پیشگیری,شناسایی,یاری رسانی وارجاع دانشجویان نیازمند به مرکز مشاوره اعلام می دارد و خدمات خود را از روی میل ورغیت بدون هیچ گونه چشم داشتی و با این اعتقاد که برای اجتماع سودمند است ارایه نموده و در فعالیت های اجتماع محور مرکز مشاوره مشارکت می نماید.
اهداف کانون:
۱- جذب ، سازماندهی و تربیت دانشجویان به منظور آماده ساختن آنان در انجام خدمات همیاری و ارجاع و تسهیل اراییه خدمات مشاوره ای به دانشجویان نیازمند
۲- توسعه مشارکت دانشجویان در تصمیم سازی ها,تصمیم گیری ها و فعالیت های مربوط به مشاوره دانشجویی
۳- کوشش در جهت تبیین و شناساندن وظایف وهدف های مرکز مشاورهاز طریق برنامه های آموزشی –ترویجی
۴- تلاش در جهت تقویت روحیه انسان دوسنی و نوعدوستی در بین دانشجویان
۵- تقویت اراده ی اعضاء ذر مسیر تحقق حیات طیب و معقول
۶- مشارکت در برگزاری سمینار,همایش ونشست های تخصصی در زمینه سلامت روان
۷- تلاش در جهت فراگیری آیین دوستی ومصاحبت,رحمت و شفقت,رفق و ملایمت نسبت به یکدیگر و پرهیز از تندی و خشونت و اجتناب از کینه وخصومت در بین جوانان
۸- تقویت روحیه ی شور و نشاط وامید و تمرین مشارکت اجتماعی دانشجویان
۹- هویت بخشی به فعالیت های داوطلبانه دانشجو در جهت کمک به دانشجویان
۱۰- ارتقاء سرمایه اجتماعی(مشارکت,اعتمادو همدلی) در دانشگاه از طریق مشارکت دهی بیشتر دانشجویان در فعالیتهای دانشگاه
۱۱- ارتقاءسلامت اجتماعی دانشگاه از طریق مشارکت دانشجویان در برنامه های اجتماعی و عام المنفعه
۱۳-ایجاد وب سایت,خبر نامه و…جهت ارتباط با مخاطبان دانشجو جهت آگاهی بخشی هر چه بیشتر در حوزه سلامت روان
۱۴-ایجاد ارتباط با سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی معتبر و مرتبط رسمی و مورد تایید دانشگاه جهت اشتغال زایی مفید و پایدار دانشجویان
۱۵- کمک در توامند سازی و آماده سازی دانشجویان و حمایت از ایشان در ورود به بازار کار واقعی
وظایف همیاران سلامت
۱- شرکت در برنامه های آموزشی ترویجی مرکز مشاوره
۲- آموزش و یاری رسانی به سایر دانشجویان در زمینه مسایل تحصیلی و برنامه ریزی درسی بویژه در ایام امتحانات
۳- آموزش و راهنمایی اولیه دانشجویان در مورد افت تحصیلی
۴- آموزش و یاری رسانی به سایر دانشجویان در زمینه مشکلات و مسایل ارتباطی در محیط های خوابگاهی و…
۵- آموزش و یاری رسانی به سایر دانشجویان در زمینه مهارت حل مساله
۶- آموزش و یاری رسانی به سایر دانشجویان در زمینه مدیریت استرس
۷- تلاش برای شناسایی و رفع نیازهای اقتصادی دانشجویان نیازمند اقتصادی
۸- مشارکت و همراهی با مرکز مشاوره در اجرای برنامه های آموزشی پیشگیری
۹- همکاری با مرکز مشاوره در طراحی,تدارک و اجرای طرح های پیشگیری و مداخلاتی با رویکرد اجتماع محور