مراسمهای ملی و مذهبی
مراسم های ملی، مذهبی؛ فرهنگی، اجتماعی به منظور بزرگداشت و سوگواری بهمناسبت اعیاد، ولادت و وفیات و مناسبتهای ملی از قبیل انرژی هستهای، راهپیماییهای عظیم و گسترده روز قدس، ۱۳ آبان، یوما… ۲۲ بهمن، غبارروبی وگل افشانی مزار شهدا در هفته دفاع مقدس، مراسم میثاق دانشگاهیان با امام راحل، بزرگداشت شخصیتهای برجستهای چون حافظ، سعدی، فردوسی…. هفته وحدت حوزه و دانشگاه، روز خانواده، اعیاد قربان، غدیرخم، مبعث، ایام فاطمیه، محرم، صفر، برپایی زیارت عاشورا در هر هفته، آذین بندی و فضاسازی همراه با نصب پلاکارد، پوستر، تراکت، بازدید از نمایشگاههای فرهنگی و مذهبی میباشد.
کلاسهای فوق برنامه فرهنگی
واحد فرهنگی دانشگاه در نظر دارد برای سال تحصیلی جدید اهداف ذیل را دنبال کند :
مهمترین هدف از برگزاری کلاسهای فوقبرنامه، برنامهریزی در جهت ارتقای سطح فرهنگ اسلامی و اعتلای اخلاق و معنویت در محیط دانشگاه و جلب مشارکت دانشجویان در حوزه فعالیتهای فرهنگی به جهت ایجاد بستری مناسب برای ترغیب دانشجویان در تمسک به ثقلین با ترویج فرهنگ قرآنی و سیره معصومین و ائمه اطهار، میباشد که در این راستا تشکیل کلاسها و دورههای تقویتی برای دانشجویان در زمینه تشویق دانشجویان در انجام امور فرهنگی در سطح واحد در قالب برگزاری کلاسهای فوق برنامه در زمینههای مختلف فرهنگی، آموزشی و هنری از قبیل: آموزش رایانه، نقاشی، معارف دینی، احکام، زبانهای خارجه، خوشنویسی، کارگردانی، عکس، سفرهآرایی، نرمافزارهای دانشجویی، حفظ قرآن، نهج البلاغه، اصول عقاید ، مباحث قرآن، راه اندازی گروه های سرود، تواشیح، مدیحه سرایی، پژوهش های قرآنی، جلسات امام شناسی و سیره شناسی اهل بیت(ع) در این واحد به جهت کسب مهارت دانشجویان در زمینههای مختلف غیردرسی، ارتقای شناخت هنر در بین دانشجویان، پرکردن اوقات فراغت دانشجویان ، ترویج فرهنگ ایرانی-اسلامی برگزار می گردد.
ستاد اقامه نماز جماعت
اقامه نماز موجب افزایش قابلیتهای معنوی انسان شده و ترک نماز و غافل شدن از یاد خدا موجب احساس بیهویتی و افتادن در ورطه گمراهی میشود. عدم آگاهی و بینش کافی از فریضه نماز و درک پایین نسبت به تأثیر آن، نداشتن انگیزه و هدف در اقامه و برپایی آن جمله عواملی است که انسان را از این فرضیه الهی دور نگهمیدارد و با توجه به رسالت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی و بررسی موضوعی بیانات رهبر فرزانه انقلاب با تأکید و اجرائی نمودن بخشنامهها و دستورالعملهای صادره در خصوص نماز با هدف انسجام، وحدت، به منظور عملیاتی نمودن و دستیابی به برنامه جامع توسعه فرهنگی اقامه نماز و تقویت جایگاه آن و بستری مناسب جهت طرح و اجرای ایدههای فرهنگی و سیاسی اقدام به فعال سازی کانون ستاد اقامه نماز برای توسعه و اشاعه فرهنگ اقامه نماز و تشویق و تکریم نمازگزاران به اقامه نماز جماعت نمودهاست.
مسابقات فرهنگی
از سیاستهای اجرایی برنامههای فرهنگی- تبلیغی میباشد، که به جهت ارتقای آگاهی نسبت به جهان اسلام و تحولات بینالمللی برای پیشرفت و تبیین و ترویج نقش فرهنگ اسلامی، خودباوری و احیای تفکر اقدام به برگزاری این مسابقات بصورت حضوری، غیرحضوری، کتبی،شفاهی- متمرکز و غیر متمرکز با شرکت دانشجویان و کارکنان واحد همراه با اهدای جوایز و هدایا به برندگان می نماید.
کرسی های آزاد اندیشی
با استعانت از الطاف حضرت حق و الهام از آموزه های دین اسلام و پیروی از سنت نبوی(ص) و سیره امامان (ع) در جهت ایجاد، تقویت و نهادینه سازی فضایی عقلایی، چند صدایی و آزاد استماع سخن و اتباع بهترین آن و لزوم توسعه فضای آزاداندیشی و ایجاد فرهنگ تضارب آراء و جلوگیری از ابتلای محیط های دانشگاهی به سطحی نگری و عوام زدگی و با توجه به اسناد بالادستی نظام از جمله مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و سند اسلامی شدن دانشگاه و خصوصاً اجرای منویات رهبر معظم آزاداندیش و فرزانه انقلاب اسلامی، درخصوص ضرورت راه اندازی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تاکیدات معاونت محترم دانشجویی فرهنگی دانشگاه مبنی بر تقویت و توسعه هدفمند و اثربخش کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه این واحد هر چند یکبار اقدام به برگزاری این نشست ها می نماید .
کانون ها و هیأت های مذهبی
از ارکان مهم و مؤثر در محیط دانشگاهها میباشد و به منظور جلب مشارکت و هویتبخشیدن به فعالیتهای جمعی دانشجویان و زمینه سازی برای رشد و شکوفایی خلاقیتها و ساماندهی خواستهها و تلاشهای خودانگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی آنان با هدف نیل به ارزشهای متعالی اسلامی و به جهت طرح و اجرای ایده های فرهنگی، اجتماعی تحت نظارت این معاونت به فعالیت در زمینههای دینی، مذهبی، ادبی، هنری، فرهنگی و اجتماعی مطابق اساسنامه کانون میپردازند. برنامههای کانون پس از تصویب در شورای فرهنگی دانشگاه قابل اجرا است.
ازدواج دانشجویی
با توجه به اهمیت سنت ازدواج در بین دانشجویان، این واحد دانشگاهی در نظر دارد کارگاههای آموزشی برای مزدوجان، آموزش مسائل مربوط به ازدواج از جمله گامهای طلایی نخست یک زندگی موفق، روشهای دینی در راستای استحکام خانواده(مشاوره و مسائل آئین زندگی)، آسیب شناسی ویژه دوران عقد و مهارت در این دوران(مشاوره وجلسه پرسش و پاسخ) در دو گروه جداگانه خواهران و برادران و اجرای جشن اقدام.زمان ثبت نام جشن ازدواج دانشجویی سال جاری از طریق سایت دانشگاه اعلام می گررد .جهت ثبت نام اولیه با مراجعه به سایت نشانی WWW.NAHAD.IR اقدام نمایند.
دانشجویان میتوانند جهت ثبتنام به شرح ذیل اقدام نمایند:
زوجهایی که به هر دلیل از دو دانشگاه ثبت نام نمایند یا مشخصات آنها پس از راست آزمایی ناقص باشد، سیستم زوج را کاملاً حذف نموده و ثبت نام مجدد ممکن نیست لذا فقط از یک دانشگاه ثبت نام امکان پذیر است.
مدارک مورد نیاز جهت تأیید صحت ثبت نام دانشجو:
- اصل و کپی تمام صفحات عقدنامه
- اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه زوجین
- اصل و کپی کارت ملی زوجین(پشت و رو)
- اصل و کپی کارت دانشجویی(پشت و رو)
- اصل و کپی پرینت ثبت نام دانشجویی
اردوهای دانشجویی
از مهمترین تسهیلاتی است که در صورت بهکارگیری صحیح میتواند با پر نمودن اوقات فراغت دانشجویان؛ در فراهم کردن آرامش و نشاط روحی، کاهش فشارهای روانی و اضطراب های فضای دانشجویی، ایجاد انگیزه برای مشارکت دانشگاهیان در فعالیت های جمعی است.
هدف از برگزاری اردو به شرح ذیل میباشد:
تقویت حس خوداتکایی، تحکیم هویت ملی، تعمیق بینش علمی، زیارت اماکن متبرکه، ایجاد بستری مناسب برای تمرین یک زندگی دستهجمعی منبعث از ارزشهای اسلامی، تقویت و تحکیم بنیه اعتقادی و اخلاقی جوانان، کسب تجربه در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی، کمک به فرآیند اجتماعی شدن و ارتقای مهارت های اجتماعی، ایجاد زمینه مناسب برای رشد و شکوفایی استعدادهای فردی، افزایش آگاهی های عمومی در زمینه تاریخ، جغرافیا، گسترش و تعمیق مهارتهای فردی و ارتقای سطح هوشیاری و قدرت درک و دریافت شرکتکنندگان، جهتگیری ویژه برای تعمیق روحیه وطنخواهی و دلبستگی به کشور. لذا این معاونت در جهت تحقق اهداف
فوق الذکر اقدام به برگزاری اردوهای دانشجویی از قبیل اردوهای فرهنگی، اجتماعی، زیارتی- مذهبی- سیاحتی؛ علمی؛ ورزشی، جهادی، راهیاننور و منتخبین ویژه دانشجویان فعال فرهنگی مینماید.
عمره دانشگاهیان
ازدستورهای مهم اسلام که با سایر عبادات تفاوت بسیار دارد و نه تنها یک عبادت فردی و حتی یک حرکت اجتماعی نیست بلکه زیباترین مسائل عبادی است که روح آدمی را پرورش می دهد و با هدف ایجاد فضا سازی معنوی و تقویت و تحکیم مبانی فکری اسلام و . . . در دانشگاه صورت می پذیرد. نقش حج در خودسازی جوانان و ارتباط مفید آن با فضای فرهنگی دانشگاهها به اثرات فرهنگی مثبت برای محیط دانشگاهی و استفاده معنوی بهینه از این سفر پرفیض میباشد در هر سال دانشجویان مشتاق جهت زیارت مکه معظمه و مدینه منوره ثبت نام می کنند و سپس بر اساس سهمیه اعلام شده توسط ستاد عمره دانشگاهیان از دانشجویان قرعه کشی به عمل میآید. پس از قرعه کشی، دانشجویان اصلی و ذخیره جهت کنترل و بررسی و تحویل مدارک مورد نیاز عمره دانشجویی ، گذرنامه ، ارائه فیش بانکی و …. به واحد فرهنگی، مراجعه می نمایند. قابل ذکر است دانشجویان پسر مشمول پس از تأیید معافیت تحصیلی در معاونت دانشجویی جهت تکمیل مدارک خود به این معاونت مراجعه مینمایند. زمان و نحوه ثبت نام متعاقباً اعلام می گردد .
دستورالعمل اردوهای دانشجویی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی
به منظور افزایش نشاط روحی، تقویت حس خوداتکایی، آشنایی با مواریث دینی و فرهنگی و تحکیم هویت ملی، تعمیق بینش علمی، زیارت اماکن متبرکه، دیدار از جاذبههای طبیعی و اماکن تفریحی و ضرورت ساماندهی و نظارت بر سفرهای دانشجویی برای بهرهبرداری مناسبتر از این سفرها، اردوهای دانشجویی با شرایط مندرج در این دستورالعمل برگزار میشوند. این دستورالعمل براساس مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی به شرح زیر تدوین و ابلاغ میشود:
۱- «ماده واحده مقررات سفرهای دانشجویی الحاقی به آییننامه حفظ حدود و آداب اسلامی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی» مصوب جلسه ۵۳۰ مورخ ۲۵/۹/۸۲ .
۲- «اهداف و سیاستهای ناظر بر برگزاری اردوهای دانشآموزی و دانشجویی» مصوب جلسه ۵۳۴ مورخ ۵/۱۲/۸۲، بند ۲ از ماده ۴٫
بخش اول: تعاریف
ماده ۱- اردوهای دانشجویی، سفر جمعی گروهی از دانشجویان است که با مجوز شورای فرهنگی دانشگاه برگزار میشود.
ماده ۲- اردوهای دانشجویی به دو دسته تقسیم میشوند:
الف: اردوهای فرهنگی شامل سفرهای زیارتی، ورزشی، هنری، سیاحتی و شرکت در جشنوارههای فرهنگی و هنری.
ب: اردوهای علمی: شامل شرکت در نمایشگاهها و بازدیدهای تخصصی، کنفرانسها، نشستها و بازدیدهای علمی و سفرهای آموزشی – پژوهشی.
تبصرهـ سفرهای آموزشی و پژوهشی (مرتبط با واحدهای درسی) که با حضور استاد و مجوز گروه آموزشی دانشکده برگزار میشود، از شمول این دستورالعمل خارج است.
ماده ۳- اهداف اردو:
الف) ایجاد بستر مناسب برای تمرین یک زندگی دستهجمعی منبعث از ارزشهای اسلامی
ب) تقویت و تحکیم بنیه اعتقادی، اخلاقی جوانان
ج) کسب تجربه در زمینههای مختلف اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی
د) کمک به فرآیند اجتماعی شدن و ارتقای مهارتهای اجتماعی
هـ) ایجاد زمینه مناسب برای رشد و شکوفایی استعدادهای فردی
و) افزایش آگاهیهای عمومی در زمینه تاریخ، جغرافیا و فرهنگ ایران و جهان و آشناسازی شرکت کنندگان با تاریخ و تمدن ایران و اسلام
ز) گسترش و تعمیق مهارتهای فردی و ارتقای سطح هوشیاری و قدرت درک و دریافت شرکتکنندگان
ح) جهتگیری ویژه برای تعمیق روحیه وطنخواهی و دلبستگی به کشور
ط) آشنا سازی شرکتکنندگان با شرایط معیشتی مردم در مناطق محروم
ماده ۴- برگزارکننده اردو: همه نهادها، تشکلها، انجمنها و کانونهای دارای مجوز فعالیت همچنین واحدهای اداری دانشگاه در راستای شرح وظایف خود میتوانند مجوز برگزاری اردو دریافت کنند.
ماده ۵- سرپرست اردو: یکی از دانشگاهیان (دانشجو، هیأت علمی یا یکی از کارکنان دانشگاه) است که با معرفی برگزارکننده و تأیید و ابلاغ معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه به سرپرستی اردو منصوب میشود. جنسیت سرپرست اردو باید با جنسیت شرکت کنندگان در اردو مطابقت داشته باشد در غیر این صوزت متاهل بودن سرپرست اردو الزامی است.
ماده ۶- محل برگزاری اردو و مسیر آن در اطلاق مقررات به منزله محدوده دانشگاه محسوب میشود و در مدت برگزاری اردو رعایت مقررات انضباطی دانشگاه و مفاد این دستورالعمل الزامی است.
بخش دوم: شرایط عمومی برگزاری اردو
ماده ۷- در برگزاری اردوها، تدارک برنامهها میبایست به نحوی باشد که منجر به تقویت و گسترش معیارها و ارزشهای اسلامی شود.
ماده ۸- در برنامهریزی و اجرای اردوها میبایست جذابیت، تنوع، نشاط، و شادابی و نیز مشارکت فعالانه شرکتکنندگان مورد توجه قرار گیرد.
ماده ۹- برنامهها میبایست با نیازهای عاطفی، اجتماعی و جسمی شرکتکنندگان در جنسیت و مقاطع مختلف تحصیلی مطابقت داشته باشد و تنوع و تعداد اردوها به نحوی لحاظ گردد که ذائقه شرکتکنندگان را پوشش دهد.
ماده ۱۰- دورههای آموزشی مستقیم و غیر مستقیم کوتاه مدت در برخی اردوهای خاص مورد توجه قرار گیرد.
ماده ۱۱- برگزاری اردوهای دانشگاهی، به صورت مختلط مجاز نمیباشد.
ماده ۱۲- زمان برگزاری اردو نباید در نظم آموزشی دانشگاه اخلال ایجاد کند.
تبصره: مرجع صدور اردو میتواند در صورت ضرورت، مجوز برگزاری اردو در روزهای فعال دانشگاه را صادر کند. مسئولیت رعایت مقررات آموزشی دانشگاه در مورد نداشتن غیبت بیش از حد مجاز به عهده دانشجو است.
بخش سوم: وظایف برگزارکننده و سرپرست اردو
ماده ۱۳- برگزارکننده اردو برای اخذ مجوز باید درخواست کتبی حاوی اطلاعات زیر را به مرجع مندرج در ماده ۲۲ ارائه کند:
۱- نوع اردو (براساس ماده ۲)، ۲- مبدأ و مقصد، ۳- تاریخ رفت و برگشت، ۴- مسیر حرکت، ۵- محل اقامت، ۶ـ نوع وسیله نقلیه، ۷ـ نام سرپرست، ۸ ـ منابع مالی، ۹- برنامه روزانه، ۱۰ـ تعداد شرکتکنندگان.
همچنین یک روز پیش از آغاز اردو باید اسامی و امضای شرکتکنندگان و عوامل اجرایی به معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه ارائه شود.
ماده ۱۷- برگزارکننده و سرپرست اردو موظف به رعایت مقررات دانشگاه و مفاد این دستورالعمل در برگزاری اردو هستند.
ماده ۱۸- سرپرست اردو ضمن عمل به شرح وظایف، مسئولیت کامل برگزاری، نظارت و اجرای دقیق برنامه اردو را ؛که در درخواست اخذ مجوز ارائه شده است؛ بر عهده خواهد داشت. تنها در صورت بروز حوادث پیشبینی نشده و بنا به مصالح، سرپرست اردو میتواند در برنامه اردو تغییراتی ایجاد کند.
ماده ۱۹- در طول برگزاری اردو، شرکتکنندگان نمیتوانند بدون اجازه سرپرست، اردو را ترک کنند.
ماده ۲۰- برگزارکننده اردو باید حداکثر ۱۰ روز پس از پایان اردو، گزارش جامع و مکتوب اردو را، به همراه فرم نظرسنجی شرکتکنندگان به معاونت دانشجویی – فرهنگی دانشگاه تحویل دهد.
ماده ۲۱- اطلاعرسانی درباره برگزاری اردوها باید از سوی برگزارکننده اردو به صورت علنی و عمومی انجام شود تا کلیه دانشجویان واجد شرایط به صورت عادلانه امکان ثبتنام در اردو را داشته باشند.
بخش چهارم: مجوز برگزاری اردو
ماده ۲۲- برگزاری هر اردو و یا سفر دانشگاهی با شرایط زیر مستلزم اخذ مجوز از شورای فرهنگی دانشگاه است.
۱ـ استفاده از امکانات یا اموال دانشگاه در طول برگزاری اردو
۲ـ تأمین تمام یا بخشی از هزینه اردو از سوی دانشگاه
۳ـ نصب اطلاعیه رسمی در فضاهای متعلق به دانشگاه
۴ـ استفاده از عنوان دانشگاه یا یکی از تشکلهای رسمی دانشگاه در برگزاری اردو
ماده ۲۶- معاونت دانشجوییـ فرهنگی دانشگاه موظف است شرح وظایف سرپرست و عوامل اجرایی اردو از جمله رانندگان و مقررات ویژه شرکتکنندگان در اردو را تهیه کند و پیش از برگزاری اردو به اطلاع و امضای ایشان برساند.
ماده ۲۷- معاونت دانشجویی – فرهنگی دانشگاه میباید جهت نظارت بر چگونگی برگزاری اردو و عملکرد برگزار کنندگان، فرمهایی را برای نظرسنجی از شرکتکنندگان در اردو تهیه کند و در اختیار ایشان قرار دهد.
ماده ۲۸- معاونت دانشجویی ـ فرهنگی دانشگاه همه سوابق و مستندات هر اردو اعم از درخواست برگزاری اردو، فهرست اسامی شرکتکنندگان و عوامل اجرایی، برگههای امضاشده شرح وظایف و فرمهای تکمیلشده نظرسنجی را نگهداری و اطلاعات این مستندات را در قالب فرمهای گزارشگیری سالانه وزارتین استخراج کرده و به معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت متبوع ارسال نماید.
بخش پنجم: ایمنی سفر
ماده ۲۹- برگزارکننده اردو موظف است نکات مربوط به ایمنی سفر را رعایت کند. از جمله:
۱ـ استفاده از اتوبوس دارای برگه معاینه فنی و بیمهنامه همراه با رانندگان صلاحیتدار مسیرهای بینشهری
۲ـ استفاده از دو راننده برای مسیرهای طولانی (بیش از ۵۰۰ کیلومتر)
۳ـ همراه داشتن وسایل و تجهیزات کمکهای اولیه
۴ـ بیمه کلیه شرکتکنندگان در طول برگزاری اردو
۵ـ جلوگیری از حضور سرنشین اضافه بر ظرفیت در وسیله نقلیه
۶ـ توجه به بهداشت عمومی (غذا، خوراکیها، مکانها و… )
تبصره ۱: لازم است معاونت دانشجوییـ فرهنگی دانشگاه ضرورت رعایت موارد فوق را به اطلاع برگزارکننده اردو برساند.
تبصره ۲: در مواردی که ایمنی سفر به عوامل سفر اعم از: برگزارکننده، عوامل اجرایی، و دانشجویان نیاز به آموزش پیش از اردو داشته باشد، معاونت دانشجوییـ فرهنگی دانشگاه ملزم به برگزاری کلاس آموزشی میباشد. تشخیص لزوم برگزاری دوره آموزشی با شورای فرهنگی دانشگاه است.
بخش ششم: تخلفات، شکایات و تنبیهات
ماده ۳۱- هرگونه عدول از مقررات و آییننامههای دانشگاه، این دستورالعمل و تعهدات از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی (اعم از برگزار کنندگان، شرکتکنندگان و عوامل اجرایی) تخلف محسوب میشود.
ماده ۳۲- چنانچه تخلفی در اردوها صورت پذیرد مرجع تشخیص، شورای فرهنگی دانشگاه و مراجع رسیدگی به آن کمیته انضباطی دانشگاه، هیأت نظارت بر تشکلهای اسلامی، هیأت رسیدگی به تخلفات اداری میباشد که پس از بررسی اولیه و در صورت لزوم طبق مواد ۳۳، ۳۴ و سایر مقررات دانشگاه حسب مورد تصمیمگیری میکند.
ماده ۳۳- آییننامههای کمیته انضباطی، هیأت نظارت بر تشکلهای اسلامی، هیأت رسیدگی به تخلفات اداری و سایر مقررات دانشگاه ؛ حسب مورد؛ مبنای رسیدگی به تخلفات است.
ماده ۳۴- اگر تخلف از سوی اشخاص حقیقی (اعم از شرکتکنندگان یا عوامل اجرایی) صورت گیرد طبق ضوابط و آییننامههای موجود به آن رسیدگی میشود.
ماده ۳۵-این دستورالعمل در یک مقدمه، شش بخش، ۳۵ ماده و ۵ تبصره در تاریخ ۱۰/۱۰/۸۶ به امضای وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسید و از تاریخ ابلاغ به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی لازمالاجراست.